Tijdens de digitale gemeenteraad van donderdag 27 mei uitte raadslid Jan Baeten in naam van de volledige CD&V-fractie zijn bedenkingen bij de herinrichting van het kruispunt Europalaan-Bilzerweg.

De werken aan het kruispunt zijn op 25 mei 2020 van start gegaan, en kaderen in functie van het verbeteren van de veiligheid en de vlotheid van het verkeer, zo kunnen we lezen op de website van AWV:

Door de verlenging van de afslagstrook zal het verkeer, komende van Genk dat naar het centrum van As wil, sneller kunnen uitvoegen op de Europalaan. Hierdoor zal het risico op kop-staartbotsingen verkleinen en zal het doorgaand verkeer richting Dilsen-Stokkem minder hinder ondervinden en vlotter door kunnen rijden. De aanpassing van de verkeerslichtenregeling moet zorgen voor een bijkomende verbetering van de doorstroming en de verkeersveiligheid. 

Er komen nieuwe detectielussen en drukknoppen voor fietsers zodat deze op afroep een voorstart zullen krijgen. Dat betekent dat fietsers voor het rechtsafslaande verkeer hun oversteekbeweging kunnen maken over de N75. Dat maakt dat ze onder normale omstandigheden al overgestoken zullen zijn, wanneer er een auto het fietspad kruist. Voorheen zat daar nog een conflict.

Het blijft wel relevant voor fietsers om op de knop drukken, om hun aanwezigheid te signaleren aan het systeem. De detectie gebeurt deels automatisch via de lussen in het fietspad, maar deze registreren niet 100% alle fietsers. Door toepassing van het 'nooit voor niets voor rood'-principe, zal de fietser zelfs minder lang moeten wachten dan voorheen. De lichtenregeling zal sneller reageren op een aanvraag van de fietsers indien er geen ander verkeer meer is op het kruispunt.

Het klopt dat met name in de avondspits de wachtrijen voor het verkeer dat vanuit de N75 richting As wil rijden, groter zijn dan de huidige afslagstrook kan opvangen. Dit zorgt dan ook voor potentiële conflictsituaties tussen het stilstaand verkeer dat de afslag wil nemen en het doorgaand verkeer op de N75. We hopen dan ook dat het verlengen van deze afslagstroken hier een oplossing aan zal bieden. Ook over de voorziene maatregelen voor de veiligheid kunnen we alleen maar lovend zijn.

Waar wij ons echter wel vragen bijstellen is het voorzien van de slimme lichtenregeling om de doorstroming van het verkeer te bevorderen. Wij vrezen er namelijk voor dat door deze 'slimme lichtenregeling' de huidige wachtrijen op de Europalaan verplaatst zullen worden naar de Bilzerweg, met name ter hoogte van de rotonde met de Bevrijdingslaan. Ondanks de soms lange wachtrijen op de Europalaan zorgt de huidige lichtenregeling namelijk wel voor een dosering van het verkeer dat onze dorpskern binnenrijdt. Waardoor de wachtrijen aan de rotonde met de Bevrijdingslaan nog meevielen. 
We vrezen er dan ook voor dat als deze dosering wegvalt de wachtrijen aan deze rotonde groter zullen worden en zullen zorgen voor het vastlopen van de rotonde Bilzerweg x Bevrijdingslaan.

We kennen ondertussen allemaal de problematiek van het doorgaand verkeer door onze gemeente. Zowel de Bevrijdingslaan als de Dorpsstraat worden in ochtend- als avondspits overladen met doorgaand verkeer van en naar onze buurgemeentes, wat het nu al voor eigen inwoners moeilijk maakt om op een veilige en vlotte manier in te voegen of over te steken. Door de doorstroming op het kruispunt N75 Europalaan x Bilzerweg te verbeteren wordt er mogelijks nog meer doorgaand verkeer aangetrokken naar deze locatie. Hetgeen uiteraard ongewenst is. Onze visie is dan ook om net maatregelen te nemen om dit doorgaand verkeer te ontmoedigen in plaats van het te motiveren.

Wij zullen de situatie op de voet blijven volgen en indien noodzakelijk blijkt tijdig communiceren met zowel de betrokken gemeentelijke diensten en wegbeheerder AWV.

  • Mobiliteit & openbaar vervoer
  • Verkeer & verkeersveiligheid
Lees de reacties ()
Lees de reacties () Verberg reacties